ghosten

Wat is Ghosten?

Ghosten is een nieuwe dating term die verwijst naar het plotseling verbreken van het contact met iemand, zonder de persoon te waarschuwen of enige uitleg te geven. Zelfs als de persoon contact zoekt om te vragen naar de radiostilte wordt hier niet op gereageerd. De term “ghosten” refereert naar iemand die opeens verdwijnt. Ghosting vindt over het algemeen in relaties van korte duur die worden gekenmerkt door weinig commitment.

Buiten romantische relaties kan de term ook gebruikt worden andere scenario’s zoals vriendschappen die plotseling ophouden of familierelaties die verdwijnen.

De geschiedenis van Ghosten

Met de opkomst van populaire dating platformen zoals Tinder en Bumble 7 jaar geleden werd de term ghosten ook populair. Echter, in een ver verleden werd de term ook veel gebruikt in de teksten van rapnummers. In de rapnummers refereerde ghosten vooral naar ontsnappen. Omdat het via dating platformen erg gemakkelijk is om contact te verbreken heeft de term enorm veel bekendheid gekregen.

Waarom sommige mensen ghosten

Gemak

Het is in veel gevallen veel gemakkelijker om het contact te verbreken zonder aankondiging dan het uitleggen waarom je toch niet verder wil gaan met iemand. Directe gesprekken kosten energie, tijd en in veel gevallen kan het emotioneel zijn. Ghosting is een veel makkelijkere optie.

Minder aantrekkingskracht

Voor sommige mensen is de reden van ghosting een afname in aantrekkingskracht. Veel mensen zijn aan het daten omdat ze zich vervelen of alleen maar op seks uit zijn. Als iemand weinig moeite wil stoppen in een relatie opbouwen kan ghosten een aantrekkelijke optie zijn om het contact op een makkelijke manier te beëindigen.

Ongewenste interacties

Sommige mensen krijgen ineens de kriebels als de persoon die ze aan het daten zijn iets onverwachts of onaangenaams doet. De aantrekkingskracht die zij voelde verandert hierdoor naar afstoten. Een gesprek voeren om de relatie te beëindigen kan erg aantrekkelijk aanvoelen waardoor ghosten een optie is.

Kwetsen besparen

Sommige mensen ghosten omdat ze niet gekwetst willen worden. Het kan zijn dat ze in het verleden gekwetst zijn dat ze zichzelf proberen te beschermen tegen de pijn. Als ze besloten hebben de relatie te beëindigen verbreken ze gewoon het contact zonder een duidelijke reden te geven.

Veel ghosters verbreken contact vanuit een misplaatst gevoel om de gevoelens van de ander te besparen. Door het verbreken van contact hopen ze dat de persoon in kwestie ‘zachtjes’ de boodschap van afwijzing ontvangt.

Overvloed aan opties

Door het internet daten kan het soms lijken alsof er oneindig veel keuzes zijn. Omdat er zoveel keuzes zijn hebben ghosters soms snel de ‘ok, next’ mentaliteit. Door deze mentaliteit kan het gebeuren dat iemand plotseling nergens meer op reageert en zomaar verdwijnt.

Wat voor impact heeft ghosten

Wanneer een persoon die je leuk vindt plotseling stopt met beantwoorden van je whatsappjes of belletjes, kan dit leiden tot emotionele gevolgen. Deze emotie kunnen variëren van ernstig tot onaangenaam. 

Omdat er in tegenstelling tot een traditionele relatiebreuk geen duidelijkheid is kan je erg aan jezelf gaan twijfelen. Je denkt wellicht dat je partner met iemand anders is gaan daten of dat jullie prille relatie toch niet zo leuk was als dat jezelf dacht. Ghosting laat je erg aan jezelf twijfelen, wat erg slecht kan zijn voor je gevoel van eigenwaarde. Omdat je geen antwoorden hebt en niet zal krijgen is het lastig om te verwerken wat er nou daadwerkelijk mis is gegaan tijdens het daten. 

Als je geghost bent en je probeert dit te verwerken moet je altijd in je achterhoofd houden dan het veel meer over de “dader” dan over het “slachtoffer” zegt. Omdat de ghoster zelf te laf is om een direct gesprek te voeren en verantwoordelijkheid te nemen is het misschien ook maar beter dat de relatie geen toekomst heeft. Heb je dit soort mensen echt nodig in je leven?

Voor iemand die al een laag zelfvertrouwen heeft kan een stille beëindiging van een relatie desastreuze gevolgen hebben. Als een relatie waarvan iemand dacht dat het serieus was, plotseling eindigt – kunnen de gevolgen zelfs een traumatische reactie teweegbrengen. In een aantal studies is er aangetoont dat de pijn die iemand voelt door geghost te worden vergeleken kan worden met fysieke pijn. 

Kortom, ghosten is geen goede manier om mensen die je respecteert en vertrouwd te behandelen. Het is asociaal, kinderachtig en het gaat ten koste van andermans gevoelens. Het is nooit gemakkelijk om een relatie te beëindigen maar als je dit van plan bent zorg dan in ieder geval dat je de persoon genoeg kansen biedt om vragen te stellen. Een korte uitleg is al veel beter dan helemaal geen uitleg.  

Wat te doen bij ghosten

Iedere vorm van relatiebreuk of scheiding in een korte of langdurige relatie is lastig. Het is vooral pijnlijk als de break je overvalt en je het niet zag aankomen. De pijn ervaren van je geliefde of partner die zomaar verdwijnt is verschrikkelijk. 

Een van de meest voorkomende fouten die mensen maken als ze geghost zijn is doen alsof er niks aan de hand is en het ze niks uitmaakt. Uiteraard is het belangrijk om verder te gaan met je leven maar het is even belangrijk om de tijd te nemen om te rouwen over de relatiebreuk. Geef toe aan je emoties en zoek iemand die een luisterend oor kan bieden. 

Het is erg verleidelijk om na te denken over wat er allemaal mis kan zijn gegaan binnen je relatie waardoor je partner stilletjes verdwenen is. Echter, het blijven zoeken naar redenen leidt in veel gevallen tot over-analyse, en kan je opzadelen met een hoop extra pijn. Het komt ook veel voor dat mensen zichzelf de schuld beginnen te geven van de breuk. Geghost worden door iemand kan allerlei onzekerheden naar boven halen. 

Het is belangrijk te begrijpen dat het waarschijnlijk nooit 100% duidelijk voor je wordt waarom je partner gewoon is weggegaan. De mogelijke redenen waarom ze zijn vertrokken zijn eindeloos. De realiteit is dat jouw partner is vertrokken en hij niet de moeite of tijd heeft genomen om dit naar jou te communiceren. Dit is absoluut niet jouw schuld.

Blijven proberen uit te vogelen hoe het mis is gegaan zal je alleen maar meer pijn bezorgen en geeft je niet de vrijheid die je momenteel nodig hebt om verder te gaan. Na zonneschijn komt regen en ook jij zal uiteindelijk weer je geluk terug vinden. 

Nadat je over de ergste woede aanvallen of emotionele buien heen bent is het belangrijk om het een plekje te geven. Probeer voor jezelf op te schrijven wat je geleerd en ervaren hebt van de relatie. Gebruik deze punten vervolgens om te bepalen hoe je verder gaat met je leven.

Hoewel de pijn die je voelt omdat je geghost bent uiteindelijk zal verdwijnen, kan het absoluut geen kwaad om hier een keer met een professional over te praten. In elke stad in Nederlanden zitten therapeuten die je kunnen helpen met het verwerkingsprocess. 

Wat te doen als iemand na het ghosten terugkomt?

Eerlijk gezegd, is dit nog veel verwarrender dan iemand die gewoon vertrekt en niets meer van zich laat horen. Als je partner je ghost weet je in ieder geval dat hij er geen zin meer in heeft en kan jij rustig verder met je leven. Als je ghost opeens terug komt kan dit veel redenen hebben. Verveelt hij zich? Voelt hij zich toch schuldig? Heeft hij spijt? Heeft hij bindingsangst?

Als je plotseling een whatsappje of telefoontje van je ghost ontvangt is het belangrijk hier niet gelijk op te reageren. geef jezelf de tijd om na te denken over de redenen waarom hij je toch weer opzoekt en stuur dan pas een reactie terug. 

Als je het gevoel hebt dat hij of zij geen seconde van je tijd meer verdient laat dit dan weten. Je bent immers diep gekwetst door je partner dus laat dit ook weten. Als je zeker weet dat je geen zin meer hebt in contact, reageer dan gewoon niet. Helaas is er geen concreet stappenplan dat je uit kan voeren als iemand terugkomt nadat je geghost bent, iedere situatie is anders. Vraag jezelf wel af of je het waard vind om de kans te lopen om weer geghost te worden.