Valentijnsdag

Valentijnsdag is de dag waarop geliefde elkaar verassen met cadeautjes zoals bijvoorbeeld bloemen, kaartjes, chocolade of iets anders leuks. In Europa vieren we deze dag op 14 februari. De Paus Gelasius riep 14 februari in het jaar 496 uit tot dag van de heilige Valentijn. Echter zijn er verder geen duidelijke bewijzen voor wie Valentijn eigenlijk was.

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

De oorsprong van Valentijnsdag is niet duidelijk. Er zijn vele verhalen en legenden verbonden aan de feestdag, maar de meest populaire is dat deze begonnen zou zijn door een man genaamd Sint Valentijn. Volgens de legende was Sint Valentijn een christelijke priester die in de derde eeuw in Rome leefde. Hij werd gearresteerd en gevangen gezet omdat hij huwelijken voltrok voor soldaten die door de Romeinse keizer Claudius II verboden waren te trouwen. Terwijl hij in de gevangenis zat, zou Sint Valentijn verliefd zijn geworden op een jong meisje dat hem bezocht. Na zijn dood legde zij elk jaar bloemen op zijn graf. Dit verhaal vormt de basis voor de hedendaagse feestdag Valentijnsdag.

Valentijnsdag als Romeins feest?

Andere beweren dat Valentijnsdag vanuit een Romeins feest komt namelijk het Lupercalia feest. Dit feest werd in de oudheid gevierd op 15 februari ter ere van Lupercus dat een god van vruchtbaarheid was.  Dit was destijds een groot feest voor de Romeinen en werd waarschijnlijk gevierd in dezelfde grotten als waar Romulus en Remus werden opgevoed door wolven.

Zoals het verhaal gaat werden ongehuwde jonge vrouwen hun naam getrokken uit en kom. De ongehuwde mannen konden dan de naam van een vrouw trekken die voor de nacht van het feest hun partner waren.  Nadat in Europa het Christendom in opmars kwam werd dit feest verboden omdat het een heidens feest zou zijn. Hierdoor werd Lupercalia vervangen door Valentijnsdag.

Voor wie is Valentijnsdag?

Valentijnsdag is een feestdag die door mensen van alle leeftijden wordt gevierd. Het is een dag om liefde en waardering te uiten voor degenen om wie we geven. Of je nu een relatie hebt of niet, je kunt Valentijnsdag vieren. Als je kinderen hebt, is dit een geweldige dag om hen te laten zien hoeveel je van hen houdt. Je kunt Valentijnsdag ook met je vrienden vieren. Dit is een dag om waardering te tonen voor alle mensen in je leven die je leven speciaal maken.

Waarom is Valentijnsdag commercieel

Valentijnsdag werd al snel opgepakt door de commercie. In 1847 werd in Boston de eerste massa productie van liefdes kaarten gestart. Hierna is het als een lopend vuurtje over de rest van de wereld verspreid. Chocoladeproducten, bloemenkwekers en juweliers wilde uiteraard ook mee profiteren van deze ongekende hype. Om deze dag populair te maken werd er ontzettend veel geïnvesteerd in reclame waardoor het wereldwijd meer bekendheid kreeg als de dag waarop je je geliefde verrast met een mooi cadeau. 

Valentijnsdag is een van de meest gecommercialiseerde feestdagen van de laatste jaren geworden. Veel mensen geloven dat de feestdag zijn betekenis heeft verloren en niets meer is geworden dan een marketingtruc om kaarten, bloemen en chocolaatjes te verkopen. Hoewel het waar is dat de feestdag gecommercialiseerd is, betekent dit niet dat hij geen waarde meer heeft. Voor veel mensen is Valentijnsdag een speciale dag om hun liefde voor elkaar te uiten. Het is een dag om relaties te vieren en waardering te tonen voor degenen om wie we geven. Of je de feestdag nu te vercommercialiseerd vindt of niet, er zijn nog altijd manieren om ervan te genieten zonder veel geld uit te geven.

Valentijnsdag in Nederland

In Nederland is Valentijnsdag nog redelijk nieuwe, in de jaren 70 vonden de Nederlandse jongeren het interessant dat het om een buitenlandse traditie ging. Er werden vele nieuwe dingen toegevoegd op de markt om met deze dag de liefde te verklaren aan een ander. Het werd de dag om je (geheime) liefde anoniem of niet anoniem een kaart te sturen. Ook werden er vaak knuffels, chocolade of sieraden aangekocht voor hun ‘Valentijn’.

Het duurde tot de jaren 90 voordat Valentijnsdag een gevestigd fenomeen werd. In de periode na de Tweede Wereldoorlog was er een opleving in de bloemensector in Nederland. Om de bloemenhandel een verdere boost te geven werd er tijdens Valentijnsdag het geven van een bloemetje.

Symboliek

Valentijnsdag staat bol van de symboliek. Uiteraard is de kleur rood verbonden aan Valentijnsdag en de liefde. Ook staat de rode roos symbool voor Valentijnsdag. Een andere symbolische rol is Cupido.

Cupido was de zoon van Venus in de Romeinse mythologie. Venus is de godin van de liefde in de Romeinse mythologie. In de Griekse mythologie gaat Cupido onder de naam Eros en is hij geboren als zoon van Aphrodite. In beide verhalen echter schiet hij pijlen af op de harten van mensen om ze verliefd te maken. Om hierin te slagen moeten de pijlen wel de twee harten tegelijkertijd raken.  

Valentijnscadeau

Als je op zoek bent naar een romantisch cadeau voor je geliefde, hebben wij een brede selectie om uit te kiezen. Van bloemen en chocolaatjes tot mooie juwelen, je vindt het allemaal bij ons. 

Heb je inspiratie nodig voor een cadeau dat perfect is voor de speciale dame in je leven? We hebben een ruim aanbod aan prachtige sieraden, parfum en andere luxeartikelen.