Niet iedereen is enthousiast over of gemaakt voor langdurige verbintenissen. Ondanks het vinden van de ware kunnen mensen zich gewoon niet binden aan een levenslange of zelfs een langdurige relatie met een ander persoon. Zijn dit gewoon zenuwen of is dit bindingsangst?
- Wat is bindingsangst?
- Komt bindingsangst veel voor?
- Symptomen van bindingsangst
- Oorzaken van bindingsangst
- Tips om van bindingsangst af te komen
Wat is bindingsangst precies?
Bindingsangst is de emotie van een persoon die angst ervaart als hij zich aan iets moet binden voor de lange termijn. De angst is echt en vele male groter dan de nervositeit die de meeste mensen ervaren bij het aangaan van iets op lange termijn.
De gedachte alleen al je te verbinden aan iets langdurig of blijvends zoals een huwelijk kan je doen zweten, licht in het hoofd laten voelen en zelfs je hart laten bonzen. Angst kan een fobie zijn tegen verbintenis. Ja, een “fobie” die eigenlijk een naam heeft – Gamofobie.
Mensen met Gamofobie ontwikkelen irrationele angst door te denken aan alle “wat-als” scenario’s. Het is geen wetenschappelijk bewezen fobie omdat er onvoldoende onderzoek is naar dit type angst.
Hoewel de algemene opvatting over deze fobie is dat deze mensen geen langdurige relatie willen, is de realiteit heel anders.
Mensen met bindingsangst willen graag een lange, bevredigende relatie hebben. Ze houden onvoorwaardelijk van de andere persoon en zouden bereid zijn om de afstand te overbruggen, wat zelfs sommige getrouwde koppels niet zouden doen.
Komt bindingsangst veel voor?
Bindingsangst of bindings fobie komt in vele vormen voor, maar is moeilijk te onderscheiden van elkaar. Als iemand zegt dat hij bang is om zich te binden, kun je niet duidelijk onderscheiden of het de eigenlijke fobie is of alleen de zenuwen zijn. Het kan lastig zijn om te begrijpen of de persoon in kwestie zich wel wil maar niet kan binden, of dat hij of zij zich gewoon niet wil binden en het een angst noemt.
Symptomen
Enkele tekenen van een echte bindingsangst kunnen zijn:
– Je bent niet in staat om de relatie een label te geven. Je kan iemand niet je”vriend” of “vriendin” noemen. Je kan niet zeggen dat je in een “toegewijde relatie” zit. Het proberen om je ‘partner’ een etiket op te plakken kan zelfs stressvol voor je zijn.
– Relaties duren niet lang. je houdt de relaties kort en op een veilige afstand om niet “serieus” te worden. Je maakt het uit voordat de grenzen van een “ongedwongen relatie” overschrijden of voordat de partner meer begint te verwachten.
– Je hebt een verleden van korte, toevallige of ontrouwe relaties. Je kan je niet “binden” aan één persoon of blijven inzetten voor de relatie en hebt de neiging om af te dwalen.
– Je bent niet in staat om emotioneel met mensen te verbinden, hoe leuk je hen ook vindt of hoe lang je hen ook kent.
– Je kan je niet verbinden aan toekomstplannen, dromen op lange termijn, ambitie, enz. De angst weerhoudt je ervan om over iets op lange termijn te praten of je ervoor open te stellen. Je bent zelfs niet in staat zich te binden aan plannen op lange termijn.
Iemand met bindingsangst heeft de behoefte en de mogelijkheid om zich te binden aan een serieuze relatie, maar kan dat niet. Hoewel ze van de ander houden en naar hem/haar verlangen, laten ze angst de overhand nemen en beëindigen ze de relatie wanneer het serieus wordt.
Oorzaken
Wat veroorzaakt zo’n angst? Men kan altijd een relatie verbreken, zelfs een huwelijk als het helemaal niet werkt. Relatiebreuken en echtscheidingen zijn niet langer taboe.
Enkele van de mogelijke redenen voor een dergelijke angst of fobie kunnen zijn:
– Een familiegeschiedenis van slechte of misbruikende relaties. Ze kunnen opgegroeid zijn met een slechte relatie of er aan blootgesteld zijn toen ze opgroeiden.
– Traumatische ervaringen in vroegere relaties of relaties met anderen. Als je emotioneel investeert in een relatie, maar het kwetst je, kan het ervoor zorgen dat je een hekel krijgt aan of bang bent voor een verbintenis.
– Hechtingsproblemen op jonge leeftijd kunnen invloed hebben op je relaties als volwassene. Als je als kind of op jonge leeftijd een slechte ervaring hebt gehad, waarbij je je emotioneel niet kon hechten aan iemand in de buurt, kan dat een bindingsangst veroorzaken. Als je leert om te overleven en op te groeien zonder gehecht te zijn aan iemand, verlang je er niet meer naar als je volwassen wordt.
Tips om bindingsangst aan te pakken
Zoek je hulp bij je bindingsangst? Wil je je aan iemand binden, maar kun je jezelf er niet toe zetten die woorden te zeggen? Hier zijn een paar tips om je te helpen:
- Introspectie
Probeer te begrijpen waar de angst vandaan komt. Komt het door vroegere relaties, problemen uit je jeugd, of doordat je iemand een slechte relatie hebt zien doormaken? Je kunt rationeler met de angst omgaan als je begrijpt waar de angst vandaan komt.
- Communiceer
Als je de oorzaak weet en begrijpt, communiceer dan met je partner. Het kan een uitdaging zijn om je kwetsbaar op te stellen, maar doe je best. Je kunt communiceren via een vertrouwde vriend of schrijf een brief als het kijken naar een persoon, en openhartig zijn over je emoties eng is.
Het zou het beste zijn als je ook met jezelf communiceert. Wees openhartig over je emoties en wat je doormaakt. Het bijhouden van een dagboek kan helpen.
- Eén stap tegelijk
Neem één stap tegelijk. Als je één verbintenis hindernis tegelijk neemt en met je partner kunt communiceren, zal hij begrijpen hoe moeilijk het voor je is en geduldig zijn. Als je één stap tegelijk neemt, “spring” je niet in iets, en kan je altijd terugkrabbelen als je voelt dat het een vergissing was.
- Kalmeer
Als je last hebt van angsten en paniekaanvallen, doe dan meditatie of kalmerende oefeningen. Voor sommige mensen kan het spelen van een sport of een creatieve hobby helpen om te kalmeren.
Als je last hebt van angstaanvallen en paniekaanvallen die je hart sneller doen slaan of je duizelig maken, heb je misschien professionele hulp nodig. Misschien heb je angst medicatie en therapie nodig om je hierbij te helpen.
Als je paniekaanvallen hebt of niet in staat bent om door te gaan met je activiteiten en je leven wanneer je je ergens aan moet binden, of dat nu een relatie is of zelfs een langetermijnplan. Dan is dat een sterke aanwijzing dat u professionele hulp nodig heeft.
Therapieën voor bindingsangst
Enkele van de therapieën die u professioneel kunnen helpen zijn:
- Gedragstherapie
- Cognitief-gedragstherapeutische therapie
- Psychodynamische therapie
- Medicijnen
Is bindingsangst beperkt tot romantische relaties?
Gamofobie is een angst om te binden of te trouwen in het specifiek. Echter, sommige mensen hebben echter een angst om zich aan iets te binden in algemenere zin. Je kunt bang zijn om je aan een langetermijnproject te binden, een huisdier te nemen of een kind te krijgen, omdat het een verantwoordelijkheid op lange termijn is, en om plannen voor de toekomst te maken, zoals het afsluiten van een lening om een huis, auto, enz. te kopen. In dit geval spreken we van een vorm van bindingsangst.