liegen in relatie

Liegen in een relatie

Als kind leer je al van je ouders: je mag niet liegen, je moet altijd eerlijk zijn. Maar wanneer je ouder wordt, kom je erachter dat niet iedereen die les heeft meegekregen of zich in ieder geval er niet allemaal aan houden. Als je met iemand in een relatie bent, is alles in het begin perfect en niks of niemand kan tussen jullie in komen. Maar naarmate je langer samen bent, ga je je misschien aan kleine dingen van elkaar ergeren of is het spannende ervanaf. De leugentjes sluipen erin. Dit begint een keer met iets kleins, maar dit kan steeds serieuzer worden en steeds vaker gebeuren.

Liegen in een relatie herkennen

Heb je het vermoeden dat je partner liegt? Probeer dan eens hierop te letten!


– De lichaamstaal. Het lichaam kan (ongevraagd) al veel over iemand vertellen. Degene die liegt, kan met zijn/haar hand de mond of ogen deels bedekken als ie praat. Wegkijken met de ogen tijdens het gesprek of het hoofd wegdraaien zijn ook typische voorbeelden van iemand die iets probeert te verbergen.


– Het gedrag. Je partner is ineens veel stiller dan normaal of juist veel uitbundiger. Het gedrag kan ineens ‘vreemd’ zijn dan wat je van je partner bent gewend. 


– De neus. Mensen die liegen zitten vaak aan hun neus. Dit komt waarschijnlijk omdat de doorbloeding in de neus verandert bij stress. De neus wordt warmer en kan licht groeien. Niet voor niets dus dat dit ook wel het Pinokkio effect genoemd wordt!


– De spraak. Als iemand probeert te liegen in een relatie, kan diegene ineens anders praten dan je normaal gewend bent. Sneller of hoger, moeilijk uit z’n woorden komen of ongewone stiltes laten vallen. Of het tegenovergestelde van stiltes; het gebruikt van extra woorden om een situatie uit te leggen. Als je dit opvalt tijdens een gesprek over bepaalde onderwerpen, kan dit duiden op liegen.


– Het verhaal. Klopt het eigenlijk wel wat je partner je vertelt? Of misschien is het iets waar jullie al eerder over hebben gepraat, maar deze keer is het verhaal anders dan de eerste keer. Als iemand liegt, is het voor diegene soms lastig te onthouden wat ze de eerste keer hebben verteld en kan het dus van elkaar verschillen. 


– Telefoon verbergen. Valt het op dat je partner ineens zijn telefoon overal mee naartoe neemt, zelfs al pakt diegene alleen maar wat te drinken in de keuken bijvoorbeeld? Draait diegene zich weg bij het beantwoorden van appjes of tijdens een telefoongesprek? Als dit gedrag is wat niet eerder in de relatie is voorgekomen, kan het zijn dat je partner wat voor je wilt verbergen.

Dit zijn natuurlijk slechts een paar voorbeelden. Het zou één van deze dingen kunnen zijn, een combinatie of je hebt gewoon een gevoel dat er iets niet klopt. Luister naar jezelf en je gevoel en gebruik je common sense. Want vreemd gedrag bij je partner hoeft niet altijd te betekenen dat iemand (opzettelijk) liegt!

Leugens in een relatie

Een leugentje om bestwil, die uitspraak kennen we allemaal wel. Er is zelfs een zanger met een nummer met dat als titel! Maar is een leugen om eigen bestwil wel zo oké en normaal? Liegen is niet per definitie slecht en een leugentje vertellen uit beleefdheid hebben we allemaal weleens gedaan. Maar liegen om fouten of acties te verbergen is verkeerd. Benieuwd naar de meest voorkomende leugens in een relatie? We vertellen ze je hieronder!


– We zeggen dat we ‘druk’ zijn en weinig/geen tijd hebben, terwijl dit niet zo is.


– Vrouwen die liegen over dat ze zijn klaargekomen tijdens de seks.


– ‘Sorry voor mijn late reactie, mijn batterij was leeg’.


– Zeggen dat je alleen maar ogen hebt voor je partner en je niet naar anderen (om)kijkt.


– Een affaire verhullen door te zeggen dat we op een andere locatie zijn.


– Tegen je partner zeggen: ‘Ik zal nooit tegen je liegen’. Dat is een leugen, iedereen liegt.


– ‘Ja die outfit staat je leuk’.


– De prijs verhullen van iets dat we hebben gekocht. ‘Neeee, dit was niet zo duur’.

En natuurlijk de meest gebruikte leugen waar waarschijnlijk iedereen schuldig aan is: antwoorden dat er niets aan de hand is als iemand vraagt wat er is!!  

Mijn partner liegt

Help, je partner liegt! Wat nu? Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is niet elke leugen even ernstig. Dus betekent het dat je direct moet stoppen met je relatie? Nee dat hoeft niet persé, maar dat is een keuze die je alleen zelf kunt maken op basis van je eigen grenzen. Zeker als je al lange tijd samen bent, gooi je de mooie jaren samen vaak niet zomaar weg om 1 leugen. Maar als het gaat om consequent liegen, dan is het wat anders. Het ligt er natuurlijk ook aan waar je partner over liegt of heeft gelogen. Wanneer liegt hij/zij en waarom? Kan je het je partner eventueel vergeven? Hoe erg heeft dit effect op jullie relatie en kunnen jullie hier samen uit komen? 

En waarom liegt iemand eigenlijk in een relatie? Je partner kan bijvoorbeeld:
– Liegen uit schaamte
– Liegen om drama te voorkomen (geen zin in gezeur om iets kleins)
– Liegen om indruk te maken
– Liegen om fout gedrag te verbergen
– Liegen om de ander niet te kwetsen
– Liegen om zichzelf beter/zelfverzekerder te voelen
– Liegen omdat de waarheid soms niet fijn is om te horen

Omgaan met een liegende partner is lastig, zeker als het liegen door blijft gaan nadat je hem/haar ermee hebt geconfronteerd. Maar er komt een punt waarbij je eerlijk moet zijn naar jezelf en je je moet afvragen of je in deze situatie wilt blijven.
Je partner heeft tegen je gelogen, dat is niet zomaar iets. Wil je nog met hem/haar samen zijn? Wat doet dit met je gevoelens? En zou je je partner nog wel kunnen vertrouwen? Als hij/zij zegt ‘het zal niet meer gebeuren’, geloof je dat dan? Het vertrouwen is beschadigd of misschien zelfs wel helemaal weg. Maar wat is de volgende stap? Hoe kan je in een relatie zijn als het vertrouwen er niet meer is? Voortaan zal je op je hoede zijn. Telkens als je partner van huis gaat, vraag je jezelf af waar die echt naartoe gaat. Het liefst zou je alles willen dubbelchecken of de binnenkomende appjes willen lezen. Je bent achterdochtig en dat moet je niet willen en maakt de situatie nog erger. Maar praat erover! Praten, respect, vertrouwen en open en eerlijk zijn naar elkaar. Dat is het allerbelangrijkste in een relatie.

Leugens komen altijd uit

Vertel je een leugen tegen je partner om een stomme actie van jezelf te verbergen? Je kunt het beter niet doen. Uiteindelijk zal de waarheid naar boven komen. Je kunt op een gegeven moment niet meer onthouden wat voor leugens en welke details je hebt verteld en je gaat dit door elkaar halen. Je verhaal zal een volgende keer anders zijn en dit gaat opvallen bij je partner. Wat de reden van het liegen ook is, je kunt het (in de meeste gevallen) gewoon beter niet doen. Eerlijkheid duurt het langst, maar liegen en een relatie gaan niet samen.

valentijnsdag.nl is de site voor de mooiste geschenken. Wekelijks posten wij een nieuwe blog over een liefdesonderwerp.