lat relatie

Alles wat je moet weten over een lat relatie

Het hebben van een LAT relatie kan erg leuk zijn. Door deze relatie-vorm heb je veel tijd voor jezelf en heb je toch altijd een reisje op de planning staan naar jouw geliefde. Dit klinkt allemaal top maar een lange afstandsrelatie kan ook veel problemen veroorzaken. Terwijl je partner op het strand aan de andere kant van Europa, of de wereld zit vraag jij je telkens af waarom jullie zo ver van elkaar verwijderd zijn. Voor veel mensen kan de gedachte alleen al een nachtmerrie zijn.

Wat is een LAT relatie

Een lange afstandsrelatie is eigenlijk een relatie zoals elke andere normale relatie. Je houdt van elkaar, je praat dagelijks met elkaar en het belangrijkst, je plant een toekomst samen. Echter is er 1 groot verschil tussen een normale relatie en een lat-relatie .Bij een LAT relatie zijn de twee partners van elkaar gescheiden zijn door grote afstand of andere fysieke obstakels. Elkaar zien wordt hierdoor beperkt tot enkele keren per maand en in sommige gevallen zelfs enkele keren per jaar. 

Spreken we ook van een lat relatie als je elkaar door de weeks niet ziet en in het weekend alleen maar samen slaapt? De afkorting van LAT staat voor: Living Apart Together. Dus ja, in dit geval kunnen we ook spreken van een lange afstandsrelatie omdat je niet perse door fysieke afstand beperkt wordt tot elkaar maar door werk of andere situaties.

2 verschillende types LAT relatie

Fysieke afstand: Bij een fysieke lat-relatie is er sprake van in verschillende landen wonen. elkaar zien wordt hierdoor beperkt tot enkele keren per jaar of maand.

Emotionele afstand: Bij een emotionele afstand relatie is er sprake van emotionele oorzaken die problemen in jullie relatie opleveren. Deze problemen kunnen spanningen zijn of lange periodes zonder duidelijke communicatie.

Kenmerken van een goede Lat relatie

Goede planning

Een van de eigenschappen die het verschil kan maken tussen falen en succes is het hebben van een goede planning. Als je weet dat je elkaar over een aantal weken weer zal zien is het veel makkelijker om deze tijd te overbruggen. Je kan begrijpen dat als je beide op een andere plek woont en je hebt geen idee van wanneer je elkaar weer zal zien dit behoorlijk veel stress kan opleveren. 

Het hebben van een duidelijke persoonlijke planning bevordert de relatie ook. Als je op reis gaat naar je geliefde maar ondertussen moet je nog werken of andere onafgeronde zaken oplossen zal dit je erg afleiden. Zorg er dus voor dat je alles gedaan hebt wat je moet doen voordat je richting je geliefde vertrekt.

Maak duidelijke afspraken over hoe jullie communiceren.

Als je door fysieke afstand gescheiden bent van elkaar is het heel makkelijk om dit te gaan compenseren door elkaar continu te spreken op whatsapp of facetime. Probeer de tijd dat je niet samen bent niet in te halen door elkaar continu te spreken. Het beste is om het contact dagelijks te onderhouden maar wel op afgesproken tijden. Hiermee zadel je je partner niet op met onrealistische verwachtingen en heb je altijd iets om naar uit te kijken!

Vertrouwen hebben in elkaar

Als je voortdurend twijfelt of jou partner wel te vertrouwen is dan is je relatie gedoemd te mislukken. Om vertrouwen te bouwen terwijl jullie niet bij elkaar zijn is het verstandig om altijd de waarheid te vertellen. Dit is niet altijd even makkelijk maar is wel de veiligste optie. Als je vried of vriendin van iemand anders te horen krijgt dat jij hebt gelogen dan zal dit haar vertrouwen in jou beschadigen.

Maak lol als jullie elkaar zien

Als jullie elkaar zien zorg dan dat je leuke dingen doet met elkaar! Het klinkt simpel maar het maakt een enorm verschil. Plezier maken komt niet vanzelf aangewaaid dus stop er moeite in! Reserveer een tafel dat leuke restaurantje, maak een mooie wandeling, ga naar de bioscoop of lekker een dagje naar het strand.

De voordelen van een LAT relatie

Je leert elkaar beter kennen

Het klinkt gek om te zeggen dat je elkaar beter leert kennen door minder vaak samen te zijn maar het is waar. Omdat je elkaar niet kan zien, kan je de relatie alleen maar opbouwen met woorden. Uit onderzoek blijft dat koppels die op afstand wonen vaak diepere en meer betekenisvolle gesprekken hebben dan koppels die in dezelfde stad of hetzelfde dorp wonen. Doordat je beperkt bent in je communicatie mogelijkheden ontwikkel je communicatie vaardigheden die je op lange termijn ten goede komen.

Je leert geduldig te zijn

Tegenwoordig leven we in een wereld waar als we iets willen, we het gelijk kunnen krijgen. Wil je een film? Zet netflix aan en binnen 3 minuten staat er een film op. Wil je boodschappen? Bestel via Gorillaz en je hebt binnen 10 minuten een gevulde koelkast. Hierdoor vergeten we wel eens dat voor belangrijke zaken geduld nodig is. Omdat je vaak moet wachten tot je elkaar weer kan omhelzen, zoenen of zien binnen een lat relatie ontwikkel je een skill die steeds lastiger wordt te leren.

Je hebt meer tijd voor je eigen interesses

Binnen veel normale relaties hebben partners het gevoel dat er weinig tijd overblijft voor hobby’s of eigen passies. Bij een lange afstandsrelatie is dit niet het geval. Probeer daarom ook niet elk uurtje dat je vrij hebt vol te plannen met mailtjes, telefoontjes of facetime gesprekken met je vriend of vriendin. Plan in plaats daarvan tijd voor jezelf in en doe dingen die je echt leuk vind!

Je waardeert de tijd dat je samen bent veel meer

Als je elke dag de mogelijkheid hebt om die samen door te brengen zal je merken dat het speciale gevoel van elkaar zien snel verdwijnt. Als je elkaar minder vaak ziet, zal de tijd die jullie samen doorbrengen veel specialer zijn. Of je nou boodschappen doet of samen op de bank ligt, je zal er veel meer van genieten.

Nadelen van een lat relatie

Je gaat elkaar missen

Naast dat er genoeg voordelen te benoemen zijn aan het hebben van een lat relatie zitten er uiteraard ook een paar grote nadelen aan.

Omdat je elkaar veel minder ziet zul je elkaar missen. Je kan elkaar altijd bellen, whatsappen en facetimen maar toch blijft dit anders dan elkaar in het echt zien. Als je hier niet goed mee om kan gaan dan is het niet verstandig om een lange afstandsrelatie aan te gaan.

Je kan je eenzaam voelen

Veel mensen die in een lat relatie zitten voelen zich soms, of regelmatig eenzaam. Het is toch anders als je thuis komt en je kan samen met je partner koken of lekker op de bank liggen. Ook al heb je de mogelijkheid om elkaar elke maand te kunnen zien kan het zwaar en emotioneel uitdagend zijn.

Lat relaties zijn een tijdelijke oplossing

Het is vrijwel onmogelijk om samen een toekomst te plannen terwijl je beide in andere landen woont. Een latrelatie is daarom meestal ook maar een tijdelijke oplossing. Spreek van te voren goed af hoe lang je het vol wil houden en wat jullie doen als er onverhoopt toch iemand langer weg moet blijven.

Tips voor een lat relatie

Als je ver van elkaar vandaan bent is het lastig om aan te voelen hoe je vriend of vriendin zich voelt. Wees zo open mogelijk en spreek regelmatig je gevoelens uit naar elkaar. 

Als je elkaar niet vaak ziet tijdens een LAT relatie kan de spanning van elkaar weer zien of het aftellen van de dagen tot je elkaar weer ziet de relatie in leven houden. Probeer daarom ook zo snel mogelijk nadat jullie elkaar hebben gezien een volgende datum in te plannen! Vergeet ook vooral niet een leuk cadeau’tje mee te nemen zodra je op bezoek gaat bij je partner